Ooracupunctuur

Ooracupunctuur

Auriculotherapie (ooracupunctuur) is een specialisatie binnen de acupunctuur. Het gaat er vanuit dat het gehele lichaam via zenuwbanen en reflexen geprojecteerd is op het oor. Wanneer er een verstoring optreedt in het lichaam, zal die verstoring ook optreden op het oor. Door middel van een puntzoeker zijn die punten op te sporen en te behandelen, waardoor zij via de reflexbogen een impuls geven aan het lichaam tot genezing. Op deze manier hoeft het lichaam niet ter plaatse behandeld te worden: soms kan dat ook niet vanwege eczeem of gips, maar is er wel behandeling mogelijk.

In de praktijk maak ik veel gebruik van verblijfsnaaldjes: deze blijven na de behandeling in het oor aanwezig en zorgen ervoor dat de behandeling thuis wordt voortgezet. Bv. bij ondersteuning van afvallen en het stoppen met roken, maar ook wanneer iemand klachten heeft en ik een extra hulpmiddel in wil zetten om de behandeling voort te laten duren.

Een verblijfsnaaldje is vergelijkbaar met een piepkleine punaise, met een huidskleurig plakkertje er overheen. Het kan langere tijd blijven zitten, waarbij douchen gewoon mogelijk is.

Afvallen

Moeiteloos afvallen doordat uw “hongergevoel” wordt onderdrukt en uw spijsvertering wordt gestimuleerd. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch werkt het zo. De behandeling is tweeledig: Enerzijds krijgt u verblijfsnaaldjes in uw oor die de trek onderdrukken en de spijsvertering extra ondersteunen. Op die manier kunt u uw eetpatroon aanpassen en afvallen, zonder trek te krijgen (in iets lekkers).

Anderzijds gaan we op zoek naar de oorzaak van uw overgewicht. Wellicht is het spijsverteringsvuurtje te laag of werken de organen niet genoeg samen om uw eten te verteren. Door de balans terug te brengen in uw spijsvertering en uw wilskracht te verhogen, bent u al goed op weg om gezond af te vallen. Ik ben geen diëtist, maar ik kan u wel adviezen geven met betrekking tot voeding en leefstijl die vanuit de visie van de TCM gericht zijn op ùw lichaam. Dus niet standaard rauwkost en yoghurt. Voor veel mensen is dit moeilijk te verteren, verdwijnen de kilo’s niet of onvoldoende waardoor de motivatie als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van uw situatie en gebeurt in overleg.

Stoppen met roken

Iedereen weet dat roken ongezond is, maar dat maakt het nog niet makkelijk om te stoppen. De ontwenningsverschijnselen die ontstaan wanneer er niet aan de nicotinebehoefte wordt voldaan, kunnen steeds sterker worden en leiden tot slapeloosheid, irritaties, gevoelens van onrust, eet- en snoepaanvallen, etc. Het duurt een tijd voordat het lichaam aan de nieuwe situatie gewend is.

Acupunctuur kan u helpen de vervelende ontwenningsverschijnselen te verminderen, waardoor het makkelijker wordt om vol te houden. Daarnaast kan een behandeling helpen de longen te versterken en de wilskracht te verhogen, waardoor u zich al snel energieker voelt.

Gemiddeld zijn er 2-3 behandelingen nodig om met roken te stoppen. De behandeling wordt thuis voort gezet door middel van verblijfsnaaldjes in uw oor.